سرطان کلیه چیست ؟
سرطان کلیه نوعی بیماری است که در آن سلول های کلیه را درگیر می کند و از کنترل خارج می شوند و باعث ایجاد تومور در آن می شود . تقریباً همه سرطان های کلیه ابتدا در پوشش لوله های ریز (توبول) در کلیه ظاهر می شوند. به این نوع سرطان کلیه کارسینوم سلول کلیوی گفته می شود .
خوشبختانه می توان گفت که درمان سرطان کلیه به سرعت انجام می شود و دلیل آن هم این است که تومورها قبل از گسترش به سایر اندام ها ، یافت می شوند . با این حال ، این تومورها می توانند قبل از تشخیص کاملاً بزرگ شوند . همچنین کلیه ها دو عضوی که به شکل لوبیا است ، در پایین شکم شما در هر طرف از ستون فقرات قرار دارند. وظیفه اصلی آنها پاکسازی خون ، دفع مواد زائد و تولید ادرار است . در این بخش از مقاله پانوپا با ما همراه باشید تا با علائم و نحوه درمان این بیماری بیشتر آشنا شوید .
علائم سرطان کلیه
سرطان کلیه مانند بسیاری از سرطان های دیگر مانند سرطان کبد و سرطان روده بزرگ دارای علائم و نشانه هایی می باشد اما ممکن است سرطان کلیه در مراحل اولیه هیچگونه علامتی ایجاد نکند و کم کم با پیشرفت سرطان ، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد :
- کمردرد مداوم ، به ویژه درست زیر دنده ها
- دیده شدن خون در ادرار
- درد و تورم شکم
- وجود یک توده در شکم
- خستگی
- درد پهلو
- تب های مکرر
- کاهش وزن بدون دلیل
- کم خونی
انواع سرطان کلیه
سرطان کلیه در انواع مختلفی وجود دارد که می تواند کلیه ها را تحت تأثیر قرار دهد و باعث آسیب به آنها شود . در واقع آدنوکارسینومای کلیه به عنوان کارسینوم سلول کلیوی نیز شناخته می شود و این نوع سرطان کلیه شایع ترین نوع در بزرگسالان است و از بخشی از کلیه شروع می شود که خون را فیلتر می کند .
نوع دیگر سرطان کلیه ، کارسینومای است که در این نوع لگن کلیه در بخشی از کلیه که ادرار جمع می شود شروع می شود . همچنین می توان گفت که متداول ترین نوع سرطان کلیه در کودکان زیر 5 سال ، تومور ویلمز است .
علاوه بر انواع گفته شده ، انواع دیگری از سرطان کلیه وجود دارد که بسیار نادر است.
علل و عوامل خطر سرطان کلیه
تاکنون علت سرطان کلیه کشف نشده است، اما بسیاری از عوامل باعث ایجادخطر سرطان کلیه که عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- چاقی
- فشار خون
- سابقه خانوادگی
- افزایش و بالا رفتن سن
- مرد بودن
- بیماری کلیوی
- قرار گرفتن در معرض سموم در محل کار
همچنین چندین بیماری ارثی وجود دارد که می تواند خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش دهد. این موارد شامل بیماری von Hippel-Lindau و کارسینوم سلول کلیوی پاپیلاری ارثی است .
مراحل سرطان کلیه
پیش آگهی شما به سلامت عمومی و همچنین درجه و مرحله سرطان کلیه بستگی دارد. سرطان کلیه به چهار مرحله تقسیم می شود و در واقع هرچه مرحله بالاتر باشد ، سرطان پیشرفت بیشتری دارد و شما را بیشتر درگیر خود می کند .
مراحل پیشرفت سرطان کلیه عبارتند از :
– مرحله 1
- مرحله اول در ابتدای شیوع بیماری است و دارای یک تومور 7 سانتی متر یا کوچک تر است که فقط در یک کلیه است .
– مرحله دوم
- با مرور زمان تومور بزرگتر شده و بزرگتر از 7 سانتی متر می باشد که باز هم فقط در یک کلیه است .
– مرحله سوم
- توموری که در کلیه و حداقل در یکی از گره های لنفاوی مجاور وجود دارد .
- توموری که در رگ اصلی خون کلیه است و ممکن است در غدد لنفاوی مجاور نیز باشد .
- توموری که در بافت چربی اطراف کلیه است و ممکن است غدد لنفاوی مجاور را نیز درگیر کند .
- توموری که به وریدهای اصلی یا بافت های اطراف نفس کشیده می شود ، اما در غده فوق کلیه فوق یک طرفه نیست و فراتر از فاشیای Gerota نیست .
– مرحله چهارم
- سرطان فراتر از لایه چربی بافت اطراف کلیه گسترش یافته است و ممکن است در غدد لنفاوی مجاور نیز وجود داشته باشد .
- سرطان ممکن است به اندام های دیگر مانند روده ، لوزالمعده یا ریه ها گسترش یابد .
- سرطان فراتر از فاشیای Gerota گسترش یافته است ( از جمله کشش پیوسته به غده فوق کلیوی همان طرف است ) .
روش های درمانی سرطان کلیه
پس از تشخیص پزشک به این که شما به سرطان کلیه مبتلا شده اید و آگاهی از مرحله ای که شما در آن قرار دارید ، مناسب ترین و بهترین درمان را برای شما انتخاب می کند . بهتر است پزشکی که شما به آن مراجعه می کنید ، یک متخصص ارولوژی ، آنکولوژیست پزشکی یا پرتوی ، یا یک جراح باشد تا با درمان به موقع و صحیح از پیشرفت بیماری جلوگیری کرده و در صدد کاهش علائم باشد .
سرطان کلیه یکی از سرطان های شایع است که دچار خود بازگشتی خود به خودی می شود ، در این حالت ممکن است به مرحله زودتر از قبل برگردد. با این حال ، بروز آن بسیار کم است و تقریباً 0.5٪ است .
چندین روش مناسب و استاندارد برای درمان سرطان کلیه وجود دارد اما اگر تومور بدخیم باشد و درد شدیدی داشته باشید ، پزشک بهترین گزینه را جراحی می داند . حتی اگر جراحی کل تومور را از بین ببرد ، پزشک شما ممکن است یک روش درمانی اضافی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده که دیده نمی شوند ، پیشنهاد کند.
– جراحی برای سرطان کلیه
موارد زیر انواع اصلی جراحی برای سرطان کلیه است که نوع شما بستگی به پیشرفت سرطان شما دارد و شامل موارد زیر است :
- نفرکتومی رادیکال کلیه : این جراحی شایع ترین جراحی سرطان کلیه است ، در واقع در این روش از جراحی غده فوق کلیه و بافت اطراف آن را از بین می برد و همچنین غدد لنفاوی مجاور را نیز از بین می برد و اکنون می توان آن را از طریق یک برش کوچک با لاپاراسکوپ انجام داد .
- نفرکتومی ساده : این روش از جراحی کلیه ، فقط کلیه را از بین می برد.
- نفرکتومی جزئی : در این روش تومور را به همراه مقداری از بافت اطراف آن از بین می برد. این روش برای بیماران با تومورهای کوچکتر (کمتر از 4 سانتی متر) و یا در بیمارانی که ممکن است نفرکتومی رادیکال به کلیه دیگر آسیب برساند استفاده می شود.
- پیوند کلیه : فقط با بخشی از یک کلیه می توانید زنده بمانید تا زمانی که کلیه کار می کند. اگر جراح هر دو کلیه را از بین ببرد یا اگر هر دو کلیه کار نمی کنند ، شما به دستگاهی برای پاکسازی خون (دیالیز) یا کلیه جدید ( پیوند کلیه ) نیاز خواهید داشت. اگر سرطان فقط در کلیه شما یافت شده و کلیه اهدا شده در آن موجود باشد ، پیوند امکان پذیر است.
اگر جراحی نتواند سرطان کلیه شما را برطرف کند ، پزشک ممکن است گزینه دیگری برای کمک به تخریب تومور پیشنهاد کند :
- در سرما درمانی از سرمای شدید برای از بین بردن تومور استفاده می شود .
- فرسایش فرکانس رادیویی از امواج رادیویی پرانرژی برای “پخت” تومور استفاده می کند .
- آمبولیزاسیون شریانی شامل قرار دادن مواد در شریانی است که به کلیه منتهی می شود. این مانع جریان خون به تومور می شود ؛ این روش ممکن است برای کمک به کوچک شدن تومور قبل از جراحی انجام شود .
– درمان بیولوژیک برای سرطان کلیه
این روش درمانی با تقویت ، هدایت یا بازیابی دفاع طبیعی بدن از سیستم ایمنی بدن شما برای مقابله با سرطان استفاده می کند. مواد برای درمان بیولوژیک توسط بدن شما یا در آزمایشگاه ساخته می شوند. نمونه هایی از درمان بیولوژیک برای سرطان متاستاتیک کلیه شامل اینترفرون آلفا یا اینترلوکین 2 است. بسیاری از روش های ایمنی درمانی وجود دارد که به طور فعال برای سرطان کلیه مورد مطالعه قرار می گیرند .
– درمان هدفمند برای سرطان کلیه
درمان هدفمند درواقع همان درمان دارویی است که بیمار در مراحل اولیه بیماری باید استفاده کند البته اگر وضعیت خیلی شدید و وخیم نباشد . یک نوع درمان هدفمند ، عوامل ضد رگ زایی است و این مواد باعث می شوند رگ های خونی از تومور تغذیه نکنند و باعث کوچک شدن یا متوقف شدن رشد آن شوند. نوع دیگر عامل هدف دار به عنوان مهار کننده های مولتی کیناز یا مهار کننده های تیروزین کیناز شناخته می شود. اینها داروهای خوراکی هستند که مسیر آنزیمی را که باعث رشد سلول های سرطانی می شود ، مسدود می کنند. نوع سوم درمان هدفمند به عنوان مهار کننده های m-TOR شناخته می شود. دو نوع از این داروها موجود است ، یکی از راه خوراکی و دیگری از طریق IV یا همان تزریق وریدی . آنها مسیری را مسدود می کنند که به عروق خونی کمک می کند تا سلولهای تومور رشد کنند. هر یک از این داروها در مدیریت سرطان پیشرفته کلیه تاثیر فوق العاده و بسزایی دارد .
– پرتو درمانی برای سرطان کلیه
در این روش درمانی که برای کمک به علائم سرطان کلیه یا در بیمارانی که نمی توانند جراحی کنند ، استفاده می شود ، از اشعه ایکس با انرژی بالا یا انواع دیگر پرتوها برای از بین بردن سلول های سرطانی یا توقف رشد آنها استفاده می شود. پرتودرمانی خارجی از دستگاهی خارج از بدن اشعه را به سرطان می فرستد.
– شیمی درمانی برای سرطان کلیه
در این روش درمانی از داروهایی برای از بین بردن سلولهای سرطانی یا جلوگیری از تکثیر آنها استفاده می شود. شیمی درمانی برای سرطان کلیه کمتر از انواع دیگر سرطان است ، بیشتر برای نوع خاصی از سرطان کلیه استفاده می شود که در آن سلول های دوک نخ ریسی وجود دارد (نوع سارکوماتوئید).