سرطان پوست چیست ؟
سرطان پوست یکی از سرطان های رایج در میان افراد است که باعث رشد غیرطبیعی سلول های پوست می شود . به طور کلی این نوع سرزان بیشتر در مناطقی که افراد در معرض آفتاب هستند ایجاد می شود ، اما می تواند در مکان هایی که به طور معمول در معرض آفتاب نیستند نیز ایجاد شود .
دو دسته اصلی سرطان های پوست توسط سلول های درگیر تعریف می شوند :
– سرطان کراتینوسیت
این نوع از سرطان، شامل سرطانهای پوست پایه و سنگ فرشی است . اینها رایج ترین نوع سرطان پوست هستند و به احتمال زیاد در مناطقی از بدن شما که بیشترین آفتاب را می گیرد مانند سر و گردن ایجاد می شود. آنها کمتر از سایر انواع سرطان پوست گسترش یافته و تهدید کننده زندگی می شوند ، اما در صورت عدم درمان ، می توانند بزرگتر شده و به سایر قسمت های بدن شما سرایت کنند .
– ملانوم
دسته دوم سرطان های پوست ، ملانوم ها هستند . این نوع سرطان از سلول هایی ایجاد می شود که به پوست شما رنگ می دهند و این سلول ها به عنوان ملانوسیت شناخته می شوند. خال های خوش خیم تشکیل شده توسط ملانوسیت ها می توانند سرطانی شوند. آنها می توانند در هر نقطه از بدن شما ایجاد شوند. این خال ها ، در مردان بیشتر در قفسه سینه و پشت ایجاد می شوند .
اما در خانم ها این خال ها بیشتر روی پاها ایجاد می شوند و در صورت شناسایی و درمان زود هنگام بسیاری از ملانوم ها قابل درمان هستند. در صورت عدم درمان ، آنها می توانند به سایر قسمت های بدن شما سرایت کرده و درمان آن دشوارتر شود. ملانوماها بیشتر از سرطانهای پوست پایه و سلولهای سنگفرشی گسترش می یابند.
در این بخش از مقاله پانوپا با ما همراه باشید تا با انواع و علائم و نحوه درمان این بیماری بیشتر آشنا شوید .
انواع سرطان پوست
سرطان پوست در انواع مختلفی وجود دارد ، در واقع دو نوع اصلی از توده های پوستی وجود دارد ، سرطان کراتینوسیت و ملانوم. با این حال ، چندین ضایعه پوستی دیگر بخش بزرگتری از سرطان پوست در نظر گرفته می شوند. همه اینها سرطان پوست نیستند ، اما می توانند به سرطانی شوند.
– کراتوز اکتینیک
این نوع سرطان با لکه های قرمز یا صورتی پوست همراه است که سرطانی نیستند ، اما نوعی پیش سرطان محسوب می شوند . در صورت عدم درمان ، این توده های پوستی ممکن است به کارسینوم سلول سنگفرشی تبدیل شوند.
– کارسینوم سلول بازال
شایع ترین نوع سرطان پوست ، کارسینوم سلول بازال است که 90 درصد از موارد سرطان پوست را تشکیل می دهد . آنها توده هایی با رشد آهسته هستند که اغلب روی سر یا گردن رشد می کنند.
– سرطان سلول سنگفرشی
این نوع سرطان پوست در لایه های خارجی پوست ایجاد می شود و به طور معمول نسبت به کارسینوم سلول پایه تهاجمی تر است. ممکن است به صورت ضایعات قرمز و پوسته پوستی روی پوست ظاهر شود.
– ملانوما
این نوع سرطان پوست شیوع کمتری دارد ، اما خطرناک ترین نوع سرطان پوست است. در حقیقت ، ملانوم فقط یک درصد از سرطان های پوست را تشکیل می دهد ، اما هر ساله باعث اکثر مرگ های ناشی از سرطان پوست می شود. ملانوم در ملانوسیت ها ، سلول های پوستی که رنگدانه ایجاد می کنند ، تشکیل می شود.
بیشتر بخوانبد : هر آنچه باید درباره یائسگی بدانید
علائم سرطان پوست
سرطان های پوست مانند انواع سرطان های دیگر دارای علائمی است که بسته به نوع تومور که ممکن است خوش خیم و یا بدخیم باشد متفاوت باشد . همه علائم یکسان نیستند و ممکن است علائم زیادی ایجاد نکنند . هنوز ، تغییرات غیرمعمول در پوست شما می تواند زنگ خطری برای انواع مختلف سرطان باشد. با مشاهده تغییرات بر روی پوست خود ممکن است به شما کمک کند زودتر تشخیص دهید.
برخی از علائم سرطان پوست عبارتند از :
- ضایعات پوستی : یک خال جدید ، رشد غیرمعمول ، برآمدگی ، لکه زخم ، پوسته پوسته یا لکه تاریک ایجاد شده و از بین نمی رود.
- عدم تقارن : دو نیمه ضایعه یا خال یکسان نیستند.
- حاشیه : ضایعات دارای لبه های ناهموار هستند.
- رنگ : این لکه رنگ غیرمعمولی دارد مانند سفید ، صورتی ، سیاه ، آبی یا قرمز.
- قطر : قطر این لکه ها بزرگتر از یک چهارم اینچ یا به اندازه پاک کن مداد است.
- در حال تکامل : می توانید تشخیص دهید که خال در حال تغییر اندازه ، رنگ یا شکل است.
اگر فکر می کنید روی پوست شما لکه ای وجود دارد که ممکن است یک نوع سرطان پوست باشد ، بهتر است برای تشخیص دقیق آن به پزشک مراجعه کنید .
علل سرطان پوست
علل و دلایل بسیاری ممکن است در سرطان پوست دخیل باشد ، اما هر دو نوع سرطان پوست زمانی اتفاق می افتد که جهش در DNA سلول های پوستی شما ایجاد شود. این جهش ها باعث رشد غیرقابل کنترل سلول های پوستی و تشکیل توده ای از سلول های سرطانی می شود. در حقیقت سرطان پوست سلول پایه ممکن است توسط اشعه ماورا بنفش (UV) خورشید یا تخت های برنزه ایجاد می شود. اشعه ماورا بنفش می تواند به DNA داخل سلول های پوست شما آسیب برساند و باعث رشد غیرمعمول سلول شود. سرطان پوست سلول سنگفرشی نیز در اثر قرار گرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش ایجاد می شود.
سرطان پوست سلول سنگفرشی همچنین می تواند پس از مواجهه طولانی مدت با مواد شیمیایی مولد سرطان ایجاد شود. این می تواند در اثر زخم سوختگی یا زخم ایجاد شود و همچنین ممکن است توسط برخی از انواع ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد شود . علت ملانوم مشخص نیست. بیشتر خال ها به ملانوم تبدیل نمی شوند و پزشکان نیز به طور قطع نمی دانند که چرا بعضی از آنها ایجاد می شوند. مانند سرطان های پوست پایه و سنگفرشی ، ملانوم می تواند توسط اشعه UV ایجاد شود. اما ملانوماها می توانند در قسمت هایی از بدن شما که به طور معمول در معرض نور خورشید قرار ندارند ، ایجاد شوند .
مراحل سرطان پوست
هر کدام از انواع سرطان پوست مراحل مخصوص به خود را دارد . برای تعیین مرحله یا شدت سرطان پوست ، پزشک در اندازه گیری تومور ، در صورت گسترش در غدد لنفاوی و در صورت گسترش در سایر قسمت های بدن ، فاکتور را تعیین می کند.
سرطانهای پوست برای اهداف مرحله بندی به دو گروه اصلی تقسیم می شوند: سرطان پوست غیر ملانوم و ملانوم.
سرطان های پوستی غیر ملانوم شامل سرطان سلول پایه و سلول سنگفرشی هستند.
- مرحله 0: سلولهای غیرطبیعی فراتر از لایه بیرونی پوست ، اپیدرم گسترش پیدا نکرده اند.
- مرحله I: سرطان ممکن است به لایه بعدی پوست ، درم گسترش یافته باشد ، اما بیش از دو سانتی متر نیست.
- مرحله دوم: تومور بزرگتر از دو سانتی متر است ، اما به سایت های مجاور یا غدد لنفاوی گسترش نیافته است.
- مرحله III: سرطان از تومور اولیه به بافت یا استخوان مجاور گسترش یافته و بزرگتر از سه سانتی متر است.
- مرحله IV: سرطان فراتر از محل تومور اولیه به غدد لنفاوی و استخوان یا بافت گسترش یافته است. تومور نیز بزرگتر از سه سانتی متر است.
مراحل ملانوما شامل موارد زیر است:
مرحله 0 : در این مرحله سرطان پوست غیر تهاجمی به زیر اپیدرم نفوذ نکرده است.
مرحله I : سرطان ممکن است به لایه دوم پوست ، درم گسترش یافته باشد ، اما همچنان کوچک است.
مرحله II : سرطان فراتر از محل اصلی تومور گسترش نیافته است ، اما بزرگتر ، ضخیم تر است و ممکن است علائم یا نشانه های دیگری داشته باشد. این موارد شامل پوسته پوسته شدن ، خونریزی یا پوسته پوسته شدن است.
مرحله III : سرطان به غدد لنفاوی یا پوست یا بافت مجاور گسترش یافته یا متاستاز می کند.
مرحله IV : پیشرفته ترین مرحله ملانوم. مرحله IV نشانه ای است که سرطان فراتر از تومور اولیه گسترش یافته و در غدد لنفاوی ، اندام ها یا بافت های دور از محل اصلی خود را نشان می دهد.
هنگامی که سرطان پس از درمان بازگشت ، آن را سرطان مکرر پوست می نامند. هر کسی که سرطان پوست تشخیص داده و تحت درمان قرار گرفته باشد ، ممکن است در معرض خطر عود مجدد سرطان است. این امر اهمیت مراقبت های بعدی و خودآزمایی را از اهمیت بیشتری برخوردار می کند .
تشخیص سرطان پوست
اگر مدتی است که لکه های غیر طبیعی بر روی پوست صورت و بدن شما ایجاد شده است ، بهتر است برای تشخیص دقیق آن به پزشک مراجعه کنید . اگر لکه های مشکوکی در پوست خود مشاهده کردید ، یا متوجه تغییراتی در لکه های موجود یا رشد آن شدید ، حتما با پزشک خود در میان بگذارید . پزشک نیز پوست شما را معاینه کرده و به بررسی علائم می پردازد .
پزشک متخصص به احتمال زیاد شکل ، اندازه ، رنگ و بافت ناحیه مشکوک روی پوست شما را بررسی می کند. آنها همچنین از نظر پوسته پوسته شدن ، خونریزی یا وصله های خشک پوست را بررسی خواهند کرد. اگر پزشک مشکوک باشد که ممکن است این نوع لکه ها سرطانی باشند ، برخی از آزمایشات تصویر برداری را برای شما تجویز می کند.در طی این روش ایمن و ساده ، آنها ناحیه مشکوک یا بخشی از آن را برداشته و برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال می کنند. این می تواند به آنها کمک کند تا در صورت ابتلا به سرطان پوست به دنبال درمان مناسب برای آن باشند .
در صورت تشخیص سرطان پوست ، ممکن است به آزمایشات اضافی نیاز داشته باشید تا بفهمید پیشرفت آن چقدر است. برنامه درمانی پیشنهادی شما به نوع و مرحله سرطان پوست و همچنین سایر عوامل بستگی دارد.
– غربالگری سرطان پوست
غربالگری سرطان پوست توسط متخصص پوست شما یک روش سریع و آسان است. از شما خواسته می شود لباسهایتان را عوض کرده و یک روپوش نازک و کاغذی بپوشید .هنگامی که پزشک وارد می شود ، وی هر سانتی متر از پوست شما را بررسی می کند ، و هر خال یا لکه غیر معمول را یادداشت می کنند. در صورت مشاهده هر مورد مشکوک ، در این مرحله مراحل بعدی را با شما در میان می گذارند.
تشخیص به موقع بهترین راه برای اطمینان از درمان موفقیت آمیز سرطان پوست قبل از پیشرفت بیشتر است. برخلاف سایر اعضای بدن ، پوست شما همیشه در معرض دید شما است. این بدان معناست که می توانید به طور فعالانه علائم تغییرات ، لکه های غیرمعمول یا بدتر شدن علائم را مشاهده کنید.
درمان های سرطان پوست
پس از انجام آزمایشات و اسکن های تصویر برداری از پوست و تشخیص صحیح پزشک به اینکه شما به سرطان پوست مبتلا هستید ، مرحله بعدی نحوه درمان آن است که بنا به نوع و مرحله سرطان بهترین و مناسب ترین نوع درمان انتخاب می شود . پس از در نظر گرفتن این عوامل ،پزشک شما ممکن است یک یا چند روش درمانی زیر را توصیه کند :
- سرما درمانی: رشد با استفاده از نیتروژن مایع منجمد می شود و با ذوب شدن بافت از بین می رود.
- جراحی برش : رشد و برخی از پوست سالم اطراف آن بریده شده است.
- جراحی Mohs : تومور لایه به لایه برداشته می شود و هر لایه زیر میکروسکوپ بررسی می شود تا زمانی که هیچ سلول غیرطبیعی قابل مشاهده نباشد.
- کورتاژ و الکتریکی زدایی : از یک تیغه بلند به شکل قاشق برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود و سلولهای سرطانی باقیمانده با استفاده از سوزن برقی می سوزند.
- شیمی درمانی : داروها به صورت خوراکی مصرف می شوند ، به صورت موضعی استفاده می شوند یا با سوزن یا خط IV تزریق می شوند تا سلول های سرطانی را از بین ببرند.
- فوتودینامیک درمانی : از نور لیزر و داروهایی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود.
- تابش : از پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود.
- درمان بیولوژیکی : درمان های بیولوژیکی برای تحریک سیستم ایمنی بدن شما برای مبارزه با سلول های سرطانی استفاده می شود.
- ایمونوتراپی : برای تحریک سیستم ایمنی بدن و از بین بردن سلول های سرطانی ، کرم به پوست شما زده می شود.
بیشتر بخوانبد : هر آنچه باید درباره دیابت بدانید