کم خونی بیماری است که به دلیل کمبود گلبول های قرمز در خون و پایین بودن سطح هموگلوبین بیش از حد نرمال اتفاق می افتد و افراد زیادی را تخت تاثیر خود قرار داده است . اما این بیماری بیشتر در زنان دیده می شود زیرا به دلیل دوره های ماهانه مقداری خون از دست می دهند و بدن آنها مستعد کم خونی می باشد ؛ همچنین کم خونی در افراد با سرگیجه و ضعف و رنگ پریدگی مشخص می شود . در این بخش از مقاله پانوپا با ما همراه باشید تا با درمان های طبیعی و خانگی کم خونی بیشتر آشنا شوید .
درمان های طبیعی کم خونی
1- مصرف سبزیجات برای درمان کم خونی
یکی از مواد غذایی که برای کم خونی شما مفید و موثر است ، مصرف سبزیجات به خصوص سبزیجات برگ تیره است . شما می توانید سبزیجات را هم به صورت تازه و خام و هم به صورت پخته شده مصرف کنید ، اما توصیه ما به شما این است که از سبزیجات تازه استفاده کنید زیرا املاح و مواد معدنی بیشتری دارد .
برای اینکه بخواهید رژیم گیاهخواری را در پیش بگیرید و آن را جایگزینی برای مصرف گوشت بدانید باید دوبرابر مصرف گوشت ، سبزیجات بخورید . برخی از محصولات گیاهی مانند برنج ، گندم ، جو ، آجیل و لوبیا به میزان قابل توجه آهن دارند که می توانید بخشی از آهن مورد نیاز بدن خود را با مصرف آنها تامین کنید . معمولا سبزی هایی که دارای برگ های تیره تری هستند مقدار آهن آنها بیشتری نسبت به سایر سبزیجات دارند .
2- مصرف آب انار برای درمان کم خونی
انار منابع غنی آهن و ویتامین ها است. مصرف هر روز صبح انار یا آب آن با معده خالی می تواند سطح آهن بدن شما را افزایش دهد.همچنین برخی از مطالعات نشان می دهد که مکمل آب انار به تولید گلبول های قرمز کمک کرده و غلظت هموگلوبین را در افراد سالم افزایش می دهد.
روش های مختلفی برای استفاده از انار وجود دارد که عبارتند از : انار را در سالاد یا به صورت آب میوه یا اسموتی در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید. همچنین ممکن است با مشورت پزشک از مکمل های انار استفاده کنید.
3- مصرف خرما و کشمش برای درمان کم خونی
خرما یکی از میوه های مفید و محبوب است که از قدیم در میان مردم رایج بوده است . در واقع خرما به دلیل داشتن ویتامین هایی نظیر A و C ، به عنوان جایگزینی برای مواد غذایی نیز محسوب می شود . خرما در کاهش چربی بدن بسیار موثر و تأثیرگذار است . البته اگر دهان شما نیز بوی بدی میدهد میتوانید برای رفع ترشحات زیاد اسید معده از خرما استفاده کنید .
همانطور که گفتیم کشمش و خرما منبع بسیار خوبی از ویتامین C و آهن است. ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند ، بنابراین به بدن شما کمک می کند تا آهن را به طور موثرتری جذب کند. از طرف دیگر ، انجیرهای شیرین و تازه و یا خشک سرشار از خاصیت آهن ، ویتامین A ، منیزیم و فولات است. مصرف یک مشت انجیر خیس خورده و خرما و کشمش حداقل سه بار در هفته در صبح می تواند سطح هموگلوبین شما را بهبود بخشد .
4- مصرف تخم مرغ برای درمان کم خونی
تخم مرغ ها به طور طبیعی دارای آهن بالا و محتوای چربی اشباع کم هستند و افزودنی خوبی برای رژیم غذایی شما هستند.یک مطالعه نشان داد که پروتئین های سفید تخم مرغ در کاهش کم خونی فقر آهن نقش دارند. مطالعه دیگر از استفاده از تخم مرغ برای درمان کم خونی و فقر آهن حمایت کرد .
روش های محتلفی برای استفاده از تخم مرغ وجود دارد ، شما می توانید تخم مرغ را آب پز کنید و میل کنید . علاوه بر این ، آنها ممکن است به وعده های غذایی مختلف ، مانند سبزیجات برگ دار و غلات کامل ، اضافه شوند.
5- مصرف غذاهای تخمیر شده برای درمان کم خونی
غذاهای تخمیر شده حاوی میکروارگانیسم های مفیدی هستند که می توانند به بهبود پوشش روده شما کمک کرده و منجر به جذب مناسب مواد مغذی شوند . این غذاها همچنین باعث افزایش سطح ایمنی بدن و کاهش التهاب می شوند .
یک مطالعه مشاهده کرد که کلم ترش به جذب آهن از وعده غذایی کمک می کند. همچنین مطالعه دیگری نشان داد که مصرف تمپه (فرآورده سویای تخمیر شده) باعث کمبود آهن مادر در دوران بارداری می شود . شما برای استفاده از غذاهای تخمیر شده می توانید آنها را به صورت سوپ یا سالاد به رژیم روزانه خود اضافه کنید.
6- مصرف گوجه فرنگی برای درمان کم خونی
یکی از میوه های خوشمزه و بسیار مهم برای بدن ، گوجه فرنگی می باشد که علاوه بر فوایدی که برای پوست و سایر قسمت های بدن دارد ، باعث جلوگیری و درمان کم خونی می شود ؛ دلیل آن هم این است که گوجه فرنگی دارای منابعی سرشار از ویتامین ث و لیکوپن است و همچنین ویتامین ث توسط بدن برای جذب آهن مورد نیاز است .
برای نحوه مصرف و استفاده از گوجه فرنگی ،بهتر است هر روز 1 تا 2 عدد گوجه فرنگی را به صورت خام بخورید ، همچنین می توانید آن ها را در سالاد، ساندویچ ها و غیره به طور جداگانه بخورید . هر روز یک لیوان آب گوجه فرنگی بنوشید و در واقع هنگام پختن غذاهای خود به جای رب های کنسرو شده از گوجه فرنگی استفاده کنید .
7- مصرف چغندر برای درمان کم خونی
هنگامی که به عنوان بخشی از رژیم غذایی یا به شکل سالاد مصرف می شود ، چغندر می تواند به بهبود کمبودهای مرتبط با کم خونی کمک کند. با این حال ، استفاده از آن بر اساس شواهد حکایتی است و مکانیسم آن روشن نیست. بنابراین ، برای اثبات کارآیی آن ، تحقیقات بیشتری لازم است.
8- نوشیدن آب تره برای رفع کم خونی
تره یکی از سبزیجاتی است که خوردن آن باعث درمان کم خونی می شود . همچنین می توانید از آب تره که یکی از قدیمی ترین سبزیجات برگی بشمار می رود برای درمان کم خونی خود استفاده کنید . تره و آب آن سرشار از ویتامین K و مقادیر قابل توجهی از ویتامین A ، ث ، ریبوفلاوین ، ویتامین B6 ، کلسیم ، منگنز و اسید فولیک است. در واقع بهتر است بدانید که تره نسبت به اسفناج از آهن بیشتر ، نسبت به شیر از کلسیم بیشتر و نسبت به پرتقال از ویتامین C بیشتری برخوردار است .
9- مصرف دانه های کنجد برای درمان کم خونی
به دلیل اینکه دانه های کنجد دارای آهن بالایی هستند ، افزودن دانه کنجد سیاه به رژیم روزانه شما به افزایش سطح هموگلوبین در بدن کمک می کند . دانه های کنجد سیاه می تواند برای بیماران کم خونی معجزه کند. آنها غنی از کلسیم ، منیزیم و آهن هستند ، همه برای افزایش سطح آهن بسیار ضروری هستند. علاوه بر این ، مصرف دانه کنجد به جذب آهن در بدن کمک می کند. می توانید دانه ها را در نصف لیوان آب خیس کنید و قبل از مصرف صبح روز بعد بگذارید یک شب بماند .
علاوه بر این ، همچنین به بهبود جذب آهن کمک می کند. با این حال ، این ادعاها بر اساس شواهد حکایتی استوار است و برای اثبات اثربخشی نیاز به تحقیقات بیشتر است.
10- مصرف جعفری برای درمان کم خونی
یکی از سبزیجاتی که برای کم خونی فوق العاده مفید است سبزی جعفری است ، همچنین از جعفری می توان برای رفع بوی بد دهان نیز استفاده کرد . دلیل آن هم این است که جعفری به دلیل سرشار بودن آن از ویتامین C که دارد برای رفع کم خونی بسیار مفید است . همچنین بهتر است بدانید که از دلایل دیگر استفاده از این گیاه برای درمان کم خونی وجود مقادیر زیاد اسیدفولیک و آهن در آن است .
11- مصرف اسفناج برای درمان کم خونی
یکی از دلایل کم خونی ، کمبود اسید فولیک درخون است و این اتفاق زمانی در بدن می افتد که جریان خون در بدن نتواند به اندازه لازم هموگلوبین درخون تولید کند. در صورت مصرف منظم اسفناج ، چنین شرایط پزشکی قابل کنترل است . این سبزی یک منبع طبیعی از ویتامین B12 ، اسید فولیک و سایر مواد مغذی بسیاری است . بنابراین بهتر است اسفناج را در ريیم غذایی خود بگنجاییم و از فواید آن بهره مند شویم .
12- مصرف موز برای درمان کم خونی
از دیگر میوه های خوشمزه برای رفع و درمان کم خونی در بدن ، موز می باشد . در واقع موز پر از مواد مغذی ضروری ، ویتامین C ، فولات ، پتاسیم و آهن است ، هر آنچه بدن شما برای تولید گلبول های قرمز خون و بهبود میزان هموگلوبین نیاز دارد. مصرف موز سبز یا رسیده می تواند با اختلاف قابل توجهی به بهبود سطح آهن کمک کند . اما توجه داشته باشید که مصرف زیاد موز می تواند باعث یبوست شود که خطر ابتلا به بواسیر را در شما بیشتر می کند ، بنابراین بهتر است در حد اعتدال مصرف شود.
تغییر شیوه زندگی برای کنترل کم خونی
برای عملکرد صحیح بدن ، دریافت کلیه مواد مغذی بسیار ضروری است . مصرف یک رژیم غذایی سالم و متعادل ، مصرف بهینه مواد مغذی را تضمین می کند ، مانند:
می دانیم که آهن برای سنتز هموگلوبین ضروری است. این ماده معدنی را می توان از منابع غذایی مختلف بدست آورد ، از جمله:
- گوشت قرمز
- ماهی (ماهی تن ، ماهی آزاد ، میگو و غیره)
- لوبیا
- عدس
- سبزیجات برگ سبز تیره
- میوه های خشک شده
- آجیل
- سویا
- غلات و نان غنی شده از آهن
فولات در مواد غذایی زیر یافت می شود:
ویتامین B12 را از طریق مواد غذایی زیر می توان دریافت کرد :
- گوشت
- ماهی
- غلات غنی شده
مواد غذایی که دارای ویتامین C هستند عبارتند از :
- مرکبات و آب میوه ها
- خربزه
- توت فرنگی
- فلفل دلمه ای
- کلم بروکلی
- جوانه بروکسل
- گل کلم