گوشت گاو یکی از خوراکیهایی است که قدمتی دیرینه داشته و همواره بر سر مصرف کردن یا نکردن آن سوالات و ابهاماتی مطرح بوده و هست . از این ماده بیشتر تحت عنوان گوشت قرمز یاد می شود . اصطلاحی که برای گوشت پستانداران استفاده می شود و حاوی مقدار بیشتری آهن نسبت به مرغ یا ماهی است . گوشت گاو تازه و بدون چربی سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مختلف ، به ویژه آهن و روی می باشد ؛ بنابراین ، مصرف متوسط گوشت گاو می تواند به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم توصیه شود . در ادامه مقاله پانوپا به شرح خواص کاربری و شگفت انگیز این ماده مغذی خواهد پرداخت ، با ما همراه باشید .
ارزش غذایی گوشت گاو
گوشت گاو در درجه اول از پروتئین و مقادیر مختلف چربی تشکیل شده است . در اینجا حقایق تغذیه ای برای یک وعده 3.5 اونسی (100 گرمی) گوشت گاو را ذکر کرده ایم :
- کالری : 217
- آب : 61٪
- پروتئین : 26.1 گرم
- کربوهیدرات : 0 گرم
- شکر : 0 گرم
- فیبر : 0 گرم
- چربی : 11.8 گرم
پروتئین
گوشت گاو عمدتا از پروتئین تشکیل شده است . محتوای پروتئین گوشت گاو بدون چربی و لاغر حدود 26 تا 27٪ است و معمولاً از کیفیت بالایی برخوردار است که سرشار از اسید آمینه ضروری برای رشد و نگهداری بدن می باشد . به عنوان عناصر سازنده پروتئین ها ، اسیدهای آمینه از دیدگاه سلامتی بسیار مهم هستند و ترکیب آنها در پروتئین ها بسته به منبع غذایی بسیار متفاوت است . گوشت یکی از کامل ترین منابع غذایی پروتئین است که مشخصات آمینو اسید آن تقریباً شبیه به عضلات بدن است ؛ به همین دلیل خوردن گوشت یا سایر منابع پروتئین حیوانی بعد از جراحی و برای ورزشکاران در حال بهبودی ، می تواند سود ویژه ای داشته باشد ؛ همچنین در ترکیب با ورزش قدرتی ، به حفظ و ایجاد توده عضلانی نیز کمک کند .
چربی
گوشت گاو حاوی مقادیر مختلف چربی است که پیه گوشت گاو نیز نامیده می شود . جدا از افزودن عطر و طعم ، چربی میزان کالری گوشت را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد . میزان چربی موجود در گوشت گاو به میزان اصلاح و سن ، نژاد ، جنسیت و خوراک دام بستگی دارد و فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و کالباس ، سرشار از چربی هستند . گوشت گاو عمدتا از چربی اشباع و غیر اشباع تک تشکیل شده است که تقریباً به مقدار مساوی در آن موجود می باشد .
اسیدهای چرب اصلی اسید استئاریک ، اسید اولئیک و اسید پالمیتیک هستند . محصولات غذایی حیوانات نشخوارکننده مانند گاو و گوسفند ، همچنین دارای چربی های ترانس معروف به چربی های ترانس نشخوار کننده می باشند . برخلاف نمونه های تولید شده صنعتی ، چربی های ترانس نشخوارکننده که به طور طبیعی وجود دارند ، ناسالم محسوب نمی شوند که رایج ترین آن اسید لینولئیک مزدوج (CLA) است و در گوشت گاو ، بره و لبنیات یافت می شود . CLA با مزایای مختلف سلامتی از جمله کاهش وزن مرتبط است .
ویتامین ها و مواد معدنی گوشت گاو
ویتامین ها و مواد معدنی در گوشت گاو فراوان است که در اینجا برخی از آنها را ذکر کرده ایم :
- ویتامین B12 : غذاهای حیوانی ، مانند گوشت ، تنها منابع غذایی مناسب ویتامین B12 ، ماده مغذی ضروری برای تشکیل خون و مغز و سیستم عصبی شما هستند .
- فلز روی : گوشت گاو سرشار از فلز روی ، ماده معدنی که برای رشد و نگهداری بدن مهم است می باشد .
- سلنیوم : گوشت به طور کلی منبع سرشاری از سلنیوم ، یک عنصر کمیاب ضروری که عملکردهای مختلفی را در بدن شما انجام می دهد می باشد .
- اهن : آهن گوشت که به مقدار زیاد در گوشت گاو یافت می شود ، بیشتر به شکل هم است که بسیار کارآمد جذب می شود .
- نیاسین : یکی از ویتامین های گروه B ، نیاسین (ویتامین B3) دارای عملکردهای مهم مختلفی در بدن شما است . مصرف کم نیاسین با افزایش خطر بیماری قلبی همراه است که گوشت گاو حاوی مقادیر سرشاری از آن می باشد
- ویتامین B6 : خانواده ای از ویتامین های گروه B ، ویتامین B6 برای تشکیل خون و متابولیسم انرژی مهم است .
- فسفر : مصرف فسفر که به طور گسترده در غذاها یافت می شود ، برای رشد و نگهداری بدن ضروری می باشد و گوشت گاو حاوی مقادیر زیادی از این ماده می باشد .
خواص گوشت گاو
گوشت گاو منبع غنی از پروتئین با کیفیت بالا و ویتامین ها و مواد معدنی مختلف است ، به همین ترتیب می تواند یک مولفه عالی برای یک رژیم غذایی سالم باشد . گوشت گاو یکی از محبوب ترین انواع گوشت بوده که سرشار از پروتئین ، ویتامین ها و مواد معدنی با کیفیت بالا است . بنابراین ، ممکن است رشد و نگهداری عضلات و همچنین عملکرد ورزشی را بهبود بخشد . به عنوان یک منبع غنی از آهن ، همچنین ممکن است خطر کم خونی را کاهش دهد . از طرف دیگر ، گوشت گاو فرآوری نشده و ملایم پخته شده در حد متوسط به ویژه در زمینه سبک زندگی سالم و رژیم غذایی متعادل بسیار مفید می باشد . در اینجا برخی دیگر از خواص این ماده مغذی سلامت را ذکر کرده ایم :
فواید گوشت گاو برای تقویت عضلات
گوشت گاو منبع عالی پروتئین با کیفیت بالا است و سرشار از کلیه اسیدهای آمینه ضروری بوده که به عنوان یک پروتئین کامل شناخته می شود . بسیاری از افراد به ویژه افراد مسن پروتئین با کیفیت بالا را به اندازه کافی مصرف نمی کنند . مصرف ناکافی پروتئین ممکن است باعث از بین رفتن عضلات مربوط به افزایش سن شود ، همچنین خطر ابتلا به بیماری نامطلوب معروف به سارکوپنی را افزایش می دهد .
سارکوپنی یک مسئله جدی در سلامتی در میان بزرگسالان مسن است که با ورزشهای قدرتی و افزایش مصرف پروتئین می توان از بروز آن جلوگیری کرد . بهترین منابع پروتئینی در رژیم غذایی ، غذاهای حیوانی مانند گوشت ، ماهی و فرآورده های شیر می باشند . در چارچوب یک سبک زندگی سالم ، مصرف منظم گوشت گاو یا سایر منابع پروتئین با کیفیت بالا می تواند به حفظ توده عضلانی کمک و خطر ابتلا به سارکوپنی را کاهش دهد .
خواص گوشت گاو در بهبود عملکرد ورزشی
کارنوزین ترکیبی مهم برای عملکرد عضلات است . این ماده در بدن شما از بتا آلانین ، یک آمینو اسید رژیمی که به مقدار زیاد در ماهی و گوشت از جمله گوشت گاو یافت می شود ، تشکیل می شود . بررسی ها نشان داده که مکمل با دوزهای بالای بتا آلانین به مدت 4 تا 10 هفته منجر به افزایش 40 تا 80٪ در سطح کارنوزین در عضلات می شود ؛ در مقابل ، پیروی از یک رژیم غذایی گیاهی دقیق ممکن است به مرور زمان منجر به کاهش سطح کارنوزین در عضلات شود . در عضلات انسان ، مقادیر بالای کارنوزین با کاهش خستگی و بهبود عملکرد در طی ورزش ارتباط دارد ، همچنین مکمل های بتا آلانین می توانند زمان و قدرت دویدن را بهبود بخشند .
فوايد گوشت گاو در پیشگیری از کم خونی
کم خونی یک بیماری شایع است که با کاهش تعداد گلبول های قرمز خون و کاهش توانایی انتقال خون در اکسیژن مشخص می شود . کمبود آهن یکی از مهمترین دلایل کم خونی است و علائم اصلی آن خستگی و ضعف می باشد . گوشت گاو منبع سرشاری از آهن ، عمدتا به شکل آهن هم است . آهن همو که فقط در غذاهای حیوانی یافت می شود ، غالباً در رژیم های گیاهی و به ویژه وگان بسیار کم می باشد .
بدن شما آهن هم را بسیار کارآمدتر از آهن غیر هم ، نوع آهن موجود در غذاهای گیاهی جذب می کند ؛ بنابراین ، گوشت نه تنها حاوی نوعی آهن بسیار قابل دسترس از آهن است بلکه جذب آهن غیر هم از غذاهای گیاهی را نیز بهبود می بخشد . افزون بر آن ، بررسی ها نشان می دهد که گوشت می تواند جذب آهن غیر هم را حتی در وعده های غذایی حاوی اسید فیتیک ، یک بازدارنده جذب آهن افزایش دهد و مکمل های گوشت نسبت به قرص آهن در حفظ وضعیت آهن در زنان در طی یک دوره ورزش بسیار موثر می باشند ؛ بنابراین ، خوردن گوشت یکی از بهترین راه های جلوگیری از کم خونی فقر آهن است .
عوارض گوشت گاو
گوشت گاو با برخی از بیماری های نامطلوب سلامتی همچون بیماری قلبی و سرطان ها مرتبط می باشد که در اینجا به شرح ارتباط آنها به طور کامل پرداخته ایم :
تاثیر گوشت گاو بر بیماری های قلبی
بیماری قلبی شایع ترین علت مرگ زودرس در جهان است که اصطلاحی برای شرایط مختلف مرتبط با قلب و رگهای خونی مانند حملات قلبی ، سکته های مغزی و فشار خون می باشد . چندین تئوری برای توضیح ارتباط بین مصرف گوشت و بیماری های قلبی ارائه شده است که مشهورترین فرضیه رژیم غذایی قلب است . این ایده چربی اشباع با افزایش سطح کلسترول در خون است که خطر بیماری قلبی را افزایش می دهد . البته باید توجه داشت که همه بررسی ها ارتباط معنی داری بین چربی اشباع و بیماری قلبی مشاهده نمی کنند ، اما بیشتر متخصصین به مردم توصیه می کنند که مصرف چربی اشباع شده از جمله پیه گوشت گاو را محدود کنند . شما نیز اگر نگران چربی اشباع هستید ، گوشت بدون چربی را انتخاب کنید که تأثیرات مثبتی نیز بر سطح کلسترول نشان داده است .
تاثیرات گوشت گاو در سرطان
سرطان روده بزرگ یکی از متداول ترین انواع سرطان در سراسر جهان می باشد که بسیاری از بررسی ها مصرف زیاد گوشت را با افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط می دانند . اما باید توجه داشت که همه مطالعات این ارتباط معنی دار را معتبر نمی داند . در اینجا چندین مولفه گوشت قرمز به عنوان مقصر احتمالی ایجاد این عارضه را ذکر کرده ایم :
آهن هِم
برخی از محققان پیشنهاد می کنند که آهن هم می تواند مسئول اثر سرطان گوشت قرمز باشد .
آمین های هتروسیکلیک
اینها دسته ای از مواد سرطان زا هستند که هنگام پختن گوشت بیش از حد تولید می شوند . بررسی ها نشان می دهد که خوردن گوشت یا سایر منابع غذایی آمین های هتروسیکلیک ممکن است خطر ابتلا به سرطان های مختلف از جمله سرطان روده بزرگ ، سرطان پستان و پروستات را افزایش دهد .
آمین های هتروسیکلیک
خانواده ای از مواد سرطان زا هستند که در طی پختن پروتئین حیوانی در دمای بالا ، به خصوص هنگام سرخ کردن ، پخت یا کباب کردن ، تشکیل می شوند . آنها در گوشت ، مرغ و ماهی که کاملاً پخته و پخته شده اند یافت می شوند . این مواد ممکن است تا حدی ارتباط بین گوشت قرمز و سرطان را توضیح دهند .
تاثیرا کرم گاو
کرم گاو ( Taenia saginata ) انگلی است که گاهی اوقات می تواند به طول 13 تا 33 فوت (4 تا 10 متر) برسد . در واقع مصرف گوشت گاو خام یا کم پخته شایع ترین راه این عفونت می باشد . عفونت کرم گوشت گاو یا تنیازیس معمولاً علائمی ایجاد نمی کند. با این حال ، عفونت شدید ممکن است منجر به کاهش وزن ، درد شکم و حالت تهوع شود .
تاثیرات اضافه بار آهن گوشت گاو
گوشت گاو یکی از غنی ترین منابع غذایی آهن است . در بعضی از افراد ، خوردن غذاهای سرشار از آهن می تواند باعث بیماری شود که به آن اضافه بار آهن گفته می شود . شایع ترین علت اضافه بار آهن هموکروماتوز ارثی است ، یک اختلال ژنتیکی که با جذب بیش از حد آهن از غذا مشخص می شود . تجمع بیش از حد آهن در بدن می تواند زندگی را تهدید کند و منجر به سرطان ، بیماری قلبی و مشکلات کبدی شود . افراد مبتلا به هموکروماتوز باید مصرف گوشت قرمز مانند گوشت گاو و گوشت بره را محدود کنند .