می توان گفت که هویج یک غذای کامل به شمار می رود . این سبزی ریشه ای سرشار از مواد مغدی بوده و بسیار ترد و خوشمزه است . هویج همچنین از منابع سرشار بتا کارون ، فیبر ، ویتامین K1 ، پتاسیم و آنتی اکسیدان می باشد . هویج تازه همچنین مزایای بسیاری برای سلامتی دارد و غذای عالی برای کاهش وزن نیز محسوب می شود .
کاهش سطح کلسترول خون و بهبود سلامت چشم برخی از کاربرد های این سبزی مغذی می باشد . همچنین آنتی اکسیدان های کاروتن موجود درهویج موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان می شود . هویج در رنگهای زرد، سفید، نارنجی، قرمز و بنفش وجود دارد . رنگ نارنجی آن که ناشی از بتاکاروتن ( آنتی اکسیدانی که در بدن تبدیل به ویتامین A می شود ) است ، قدیمی ترین نوع هویج می باشد . در ادامه مقاله پانوپا ، خواص کاربردی و مفید این نارنجی مقوی را برای سلامت بدن بیان می کند . با ما همراه باشید .
ارزش غذایی هویج
به طور کلی هویج از 86 تا 95٪ آب تشکیل شده و بخش خوراکی آن شامل حدودا 10٪ کربوهیدرات می باشد . همچنین هویج دارای مقادیر کمی از چربی و پروتئین است . در اینجا برخی از حقایق تغذیه ای برای دو هویج خام کوچک حدودا ( 100 گرم ) را ذکر می کنیم :
- کالری : 41
- چربی : 0.2 گرم
- آب : 88٪
- فیبر: 2.8 گرم
- پروتئین : 0.9 گرم
- کربوهیدرات : 9.6 گرم
- شکر : 4.7 گرم
کربوهیدرات موجود در هویج
کربوهیدرات ها از انواع مواد مغذی موجود در هویج می باشند که بخش اعم این سبزی را تشکیل می دهند . این مواد مغذی از نشاسته و قندهایی مانند ساکارز و گلوکز تشکیل شده اند که منبع سرشاری از فیبر هستند . شایان ذکر است که هویج در شاخص گلیسمی (GI) پایینی قرار دارد . این شاخص که در واقع همان اندازه گیری سرعت غذاها در افزایش قند خون بعد از غذا است ، نشان دهنده مرتبه ی پایین هویج در آن میباشد . دامنه GI آن از 16 تا 60 می باشد که پایین تر یعنی 16 برای هویج خام بوده و آن یکی یعنی 60 برای هویج پخته شده است . خوردن غذاهای کم گلیسمی خواص مختلفی برای سلامتی بدن دارد و به ویژه برای افراد دیابتی بسیار مفید واقع می شود .
فیبر موجود در هویج
پکتین اصلی ترین شکل فیبر محلول در هویج بوده است . این فیبرهای محلول با کاهش سرعت هضم قند و نشاسته ، سطح قند خون را کاهش می دهند . همچنین می توانند باکتری های دوستانه روده بدن را تغذیه و منجر به بهبود سلامتی و کاهش خطر بیماری های مختلف شوند . جالب است بدانید برخی از فیبرهای محلول می توانند دستگاه گوارش را از جذب کلسترول مختل کرده و موجب کاهش کلسترول در خون شوند . هویج همچنین الیاف نامحدودی داشته که اصلی ترین آن سلولز ، همی سلولز و لیگنین می باشد . فیبرهای نامحلول ممکن است خطر ابتلا به یبوست را کاهش داده و حرکات منظم روده را تقویت کنند .
کاراتنوئید های موجود در هویج
یکی دیگر از ترکیبات گیاهی موجود در هویج می باشد که به طور فراوانی در هویج یافت می شود . کاراتنوید ها در واقع موادی با فعالیت آنتی اکسیدانی قدرتمند هستند که با بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در سلامت آن ایجاد می کنند . همچنین خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی ، بیماری های مختلف دژنراتیو و انواع خاصی از سرطان را به طور چشم گیری کاهش می دهند .
کاروتن بتا موجود در هویج
کاروتن بتا از دیگر مواد مغذی می باشد که هویج مقادیر بالای آن را دارا می باشد . این ماده در بدن به ویتامین A تبدیل می شود . با این حال ، این فرایند تبدیل ممکن است در افراد متفاوت باشد . خوردن چربی با هویج به انسان در جذب بیشتر بتا کاروتن کمک می کند .
ویتامین ها و مواد معدنی موجود در هویج
هویچ منبع سرشاری از انواع ویتامین ها و مواد معدنی از جمله بیوتین ، پتاسیم و ویتامین های A ، K1 و B6 است . نقش هریک از این ویتامین در حفظ سلامت بدن بسیار مفید می باشد .
- ویتامین A : هویج سرشار از ماده بتا کاروتن می باشد که بدن انسان این ماده را به ویتامین A تبدیل می کند . این ویتامین بینایی را تقویت می کند و برای رشد و عملکرد ایمنی بدن بسیتر مفید واقع می شود .
- بیوتین : هویج سرشار از ویتامین AB است که قبلاً به عنوان ویتامین H آن را می شناختیم . بیوتین نقش مهمی در تعیین متابولیسم چربی و پروتئین ایفا می کند .
- ویتامین K1 : نام دیگر این ویتامین فیلوکینون می باشد . ویتامین K1 برای انعقاد خون بسیار مهم بوده و سلامت استخوان را تقویت می کند .
- پتاسیم : هویج به علاوه سرشار از پتاسیم می باشد که درواقع یک ماده معدنی ضروری است و برای کنترل فشار خون مهم است .
- ویتامین B6 : گروهی دیگری از وتامین های موجود در این سبزی می باشد . B6 در تبدیل غذا به انرژی نقش موثری ایفا می کند .
ترکیبات اصلی هویج
- آلفا کاروتن :
این آنتی اکسیدان در هویج بهه طور فراوان یافت می شود . آلفا کاروتن مانند بتا کاروتن تا حدی در بدن انسان به ویتامین A تبدیل می شود .
- آنتوسیانین :
نوع دیگری از آنتی اکسیدان های قوی موجود در هویج می باشد که بیشتر در هویج هایی به رنگ تیره یافت می شود .
- لوتئین :
یکی از رایج ترین آنتی اکسیدان ها در هویج لوتئین است . این ماده عمدتا در هویج های زرد و نارنجی یافت می شود و برای سلامت چشم بسیار مهم می باشد .
- لیکوپن :
یک آنتی اکسیدان قرمز روشن که در بسیاری از میوه ها و سبزیجات قرمز از جمله هویج قرمز و بنفش یافت می شود ، لیکوپن می تواند خطر ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی را کاهش دهد .
- کاروتن بتا :
هویج نارنجی دارای مقدار زیادی کاروتن بتا است . اگر هویج پخته شود جذب آن بهتر است . حداکثر 5 الی 6 برابر می شود .
- پلی استیلن ها :
تحقیقات اخیر ترکیبات فعال زیستی را در هویج شناسایی کرده است که به بدن کمک می کند در برابر سرطان خون و سایر سرطان ها ایمن شود .
خواص هویج برای سلامتی
هویج دارای خواص فراوانی می باشد ، به همین خاطر یکی از پر طرفدار ترین سبزیجات مصرفی شناخته می شود . هویج در جوانی و شادابی پوست بسیار موثر است و ماده غذایی نه فقط برای عضو های داخلی بدن خاصیت بخش است بلکه برای درمان امراض مختلف نیز بسیار مفید می باشد .فرقی نمی کند که هویج مصرفی خام یا پخته باشد یا آنرا به صورت رنده شده و پوره ای مورد استفاده قرار داد . راه های متفاوتی برای وارد کردن هویج به برنامه غذایی روزانه وجود دارد . هویج نارنجی خواص غیر قابل باوری را دارد و می تواند مشکلاتی همچون بینایی ، کمخونی ، اسهال و … را برطرف کند . بیشتر تحقیقات روی هویج در بخش کاروتنوئیدهای آن متمرکز می شود . اکنون برخی از خاصیت های این ماده مغذی را بیان می کنیم :
فواید هویج در جلوگیری از سرطان
یکی از خواص این گیاه نارنجی کمک درمان بیماری ها از جمله سرطان و حفاظت از بدن در ابتلا به این عارضه می باشد . اثرات آنتی اکسیدانی کاروتنوئیدهای رژیم غذایی ، رنگدانه های آلی زرد ، نارنجی و قرمز موجود در هویج و سایر سبزیجات می تواند این خطر را کاهش دهد . همچنین رژیم های غذایی سرشار از کاروتنوئید به محافظت در برابر انواع مختلف سرطان کمک می کنند . از جمله انها سرطان روده بزرگ و معده می باشد . خانم هایی که سطح بالایی از کاروتنوئیدهای در گردش دارند ، خطر ابتلا به سرطان پستان در آنها کاهش می یابد . لوتئین و زاگزانتین دو نمونه از این کاروتنوئیدها هستند . در اینجا برخی دیگر از سرطان هایی که استفاده از هویج می تواند خطر ابتلا به آنها را کاهش دهد ، ذکر می کینم :
سرطان پروستات :
مطابق بررسی هایی که دانشمندان تا کنون انجام داده اند ، بین رژیم غذایی سرشار از کاروتنوئیدها و کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات ارتباط تنگاتنگی وجود دارد و مصرف روزانه از هویج به تامین این ماده مغذی در بدن کمک می کند .
سرطان خون :
مشاهداتی که در سال 2011 انجام گرفت نشان داد که مواد مغذی موجود در عصاره آب هویج می تواند سلول های سرطان خون را از بین ببرد و روند پیشرفت آنها را کند کرده و از بین ببرد .
سرطان ریه :
نوشیدن آب هویج می تواند به جلوگیری از نوعی آسیب که منجر به سرطان ریه در افراد سیگاری می شود ، کمک کند . با مصرف زیاد کاروتنوئیدهای مختلف خطر ابتلا به این عترضه کاهش یافته و هویج سرشار از این ماده ی مغذی می باشد .
خواص هویج برای کاهش کلسترول خون
یکی دیگر از فواید هویج کاهش کلسترول موجود در خون و کمک به تعدیل آن است . کلسترول خون بالا عامل خطرناک شناخته شده برای بیماران قلبی می باشد که مصرف روزانه هویج در کاهش سطح کلسترول بسیار مفید است و بهتر است که آن را به برنامه غذایی خود افزوده و از خواص بی شمار آن بهره مند شوید .
فوايد هویج برای کاهش وزن
داشتن وزنی مناسب یکی از دغدغه های جوامع بشری است و افراد همواره به دنبال روش هایی برای کاهش وزن و سلامت بدن می باشند . برخی انسان ها به استفاده از روش های پر خطر روی آورده که شاید تاثیرات چندانی یز نداشته باشند . هویج به عنوان یک غذای کم کالری ، می تواند سیری را افزایش داده و کالری دریافتی در وعده های بعدی را نیز کاهش دهد . به این خاطر این گیاه مغذی می تواند یک افزودنی مفید برای یک رژیم موثر در کاهش وزن و مفید برای افراد مبتلا به دیابت باشد .
خواص هویج در سلامت چشم
یکی دیگر از خواص هویج بهبود سلامت چشم می باشد . افرادی که سطح ویتامین A کمی دارند ، شب کوری را تجربه می کنند ، بیماری که می تواند با خوردن هویج یا سایر غذاهای سرشار از ویتامین A یا کاروتنوئیدها کاهش یابد . کاروتنوئیدها همچنین ممکن است خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا در اثر افزایش سن که نوعی کاهش بینایی است را کاهش دهند . کمبود ویتامین A همچنین ممکن است منجر به خشکی چشم شود که می تواند منجر به سر درد شود و این یک بیماری پیشرونده چشم می باشد و باخوردن روزانه هویج می تواند درمان شود . گزارشات اخیر نشان می دهد ، ویتامین A یکی از اصلی ترین دلایل جلوگیری از نابینایی در کودکان است . بنابراین ، مصرف هویج نارنجی می تواند بسیار مفید باشد .
فواید هویج در عملکرد دستگاه گوارش
یکی دیگر از فواید این نارنجی ، بهبود عملکرد دستگاه گوارش است . مصرف بیشتر غذاهای غنی از کاروتنوئید می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد . خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در افرادی که رژیم غذایی با فیبر بالا مصرف می کنند کمتر از افرادی است که فیبر کمی مصرف می کنند . یک هویج به طور متوسط حاوی 1.7 گرم فیبر می باشد و 5 تا 7.6 درصد از نیاز روزانه فرد را تامین می کند . همچنین یک فنجان هویج خرد شده 3.58 گرم فیبر را دارا بوده و مصرف روزانه از این گیاه می تواند برای سلامت بدن بسیار نوثر باشد .
خواص هویج بر کنترل دیابت
خاصیت دیگر هویج کنترل عارضع دیابت است . هویج طعم شیرینی دارد و حاوی قندهای طبیعی است . حدود 10 درصد از هویج، و تقریبا نیمی از آن شکر می باشد و 30٪ دیگرش کربوهیدرات و فیبر است . یک هویج تنها 25 کالری تأمین می کند . به همین خاطر او را به غذایی کم کالری و دارای فیبر بالا تبدیل می کند که قند نسبتاً کمی دارد . همچنین از نظر شاخص گلیسمیک (GI) نمره کمی دارد . این شاخص می تواند به افراد دیابتی کمک کند تا بفهمند کدام غذاها باعث افزایش سطح قند خون می شوند . نمره GI هویج های پخته حدود 39 است . این بدان معناست که بعید است جهش قند خون ایجاد کنند و خوردن آن برای افراد دیابتی فاقد خطر می باشد . مشاهدات نشان می دهد که مصرف یک رژیم غذایی با فیبر بالا می تواند به جلوگیری از پیشرفت دیابت نوع 2 نیز کمک کند .
شار خون و سلامت قلب و عروق
فیبر و پتاسیم موجود در هویج ممکن است به کنترل فشار خون کمک کند .
فواید هویج در بهبود سیستم ایمنی بدن
آنتی اکسیدان دیگری که هویج تأمین می کند ویتامین C است . ویتامین C به تولید کلاژن کمک می کند . کلاژن یکی از اجزای اصلی بافت پیوندی است و برای ترمیم زخم و سلامت بدن ضروری است . این ویتامین در سلول های ایمنی بدن نیز وجود دارد که به بدن در مبارزه با بیماری ها کمک می کند . براساس تحقیقاتی که تا کنون انجام شده ، یک سیستم ایمنی سالم ممکن است از طیف وسیعی از بیماری ها از جمله سرطان جلوگیری کند . اگر فرد بیمار نباشد ، سیستم ایمنی بدن باید بیشتر کار کند و این ممکن است سطح ویتامین C را به خطر بیندازد . متخصصان معتقدند که مصرف ویتامین C اضافی ممکن است عملکرد سیستم ایمنی بدن را تحت فشار قرار دهد . به عنوان مثال مصرف ویتامین C ممکن است شدت و مدت زمان سرماخوردگی را کمی کاهش دهد .
خواص هویج در سلامت استخوان
یکی دیگر از فواید هویج حفظ سلامت استخوان ها است . هویج حاوی ویتامین K و مقدار کمی کلسیم و فسفر بوده که همه اینها به سلامت استخوان کمک می کنند و ممکن است در جلوگیری از پوکی استخوان بسیار مفید باشد .
عوارض هویج
هویج نیز مانند سایر مواد مغذی ، علاوه بر داشتن خواص مفید و کاربردی فراوان می تواند خطراتی را نیز برای سلامت انسان به همراه داشته باشد . این گیاه به طور کلی برای خوردن بی خطر تلقی می شود اما ممکن است در برخی افراد اثرات سوئی داشته باشد . علاوه بر این ، خوردن بیش از حد کاروتن می تواند پوست شما کمی زرد یا نارنجی شود ، اما این بی ضرر است . در اینجا برخی از این خطرات را ذکر می کنیم :
آلرژی
هویج می تواند در 25٪ از افراد حساس به غذا باعث واکنش های آلرژیک مربوط به گرده شود . حساسیت به هویج نمونه ای از واکنش متقابل است که در آن پروتئین های موجود در برخی میوه ها یا سبزیجات به دلیل شباهت آنها به پروتئین های موجود در انواع خاصی از گرده ، باعث ایجاد واکنش آلرژیک می شوند . اگر به گرده توس یا گرده mugwort حساس هستید ، ممکن است به هویج واکنش نشان دهید . این عارضه می تواند باعث خارش دهان شود . در برخی افراد ، ممکن است تورم گلو یا شوک آلرژیک شدید ( آنافیلاکسی ) را تحریک کند .
آلودگی
هویج هایی که در خاک آلوده رشد می کنند یا در معرض آب آلوده هستند ممکن است مقادیر بیشتری از فلزات سنگین را در خود جای دهند ، که می تواند بر سلامتی و کیفیت آنها تأثیر بگذارد .