آنفولانزا چیست ؟
با روبه رو شدن با فصل سرما در واقع سرماخوردگی و آنفولانزا سروکله آنها پیدا می شود . در واقع آنفولانزا یک عفونت ویروسی است که به سیستم تنفسی شما از جمله بینی ، گلو و ریه ها حمله کرده و آنها را دچار عفونت می کند . این نوع آنفولانزا در واقع همان ویروس های آنفولانزا معده نیست که باعث اسهال و استفراغ می شود.
در بیشتر مواقع ، آنفولانزا خود به خود برطرف می شود ، اما گاهی اوقات ، آنفولانزا و عوارض آن می تواند کشنده باشد .در این بخش از مقاله پانوپا با ما همراه باشید تا با علل و نحوه درمان آن بیشتر آشنا شوید .
علل آنفولانزا
دلایل متفاوتی ممکن است در ایجاد آنفولانزا وجود داشته باشد و در واقع آب و هوای سرد و خشک و یا وجود عفونتی در بدن می تواند علت آنفولانزا باشد. آنفولانزا ، توسط ویروس آنفلوانزا ایجاد می شود که ویروسی واگیردار است و می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.
وقتی فردی که آنفولانزا دارد سرفه ، عطسه یا حتی صحبت می کند باید فاصله خود را با شما رعایت کند ، زیرا ممکن است در حین صحبت کردن قطره های ریزی را از دهان خود به سمت شما پرتاب کند و این قطرات می توانند در دهان یا بینی شما قرار بگیرد . به ندرت اتفاق می افتد ، که فرد بتواند با لمس یک سطح یا شی که دارای ویروس آنفلوانزا است و سپس دست زدن به دهان ، بینی و یا احتمالاً چشم ، به آنفولانزا مبتلا شود .
علائم آنفولانزا
علائم آنفولانزا بسیار شبیه به سرماخوردگی است ، شما در هنگام سرماخوردگی به آبریزش بینی ، عطسه و گلودرد مبتلا خواهید شد، اما تفاوت آن با آنفولانزا این است که سرماخوردگی به آرامی در حالی که آنفولانزا به طور ناگهانی ظاهر می شود.
علائم رایج آنفولانزا شامل موارد زیر است :
- تب
- ماهیچه های دردناک
- لرز و عرق
- سردرد و سرگیجه
- سرفه خشک و مداوم
- تنگی نفس
- خستگی و ضعف
- آبریزش بینی یا گرفتگی بینی
- گلو درد
- چشم درد
- تلخی دهان
- استفراغ و اسهال ، اما این در کودکان بیشتر از بزرگسالان است .
برخی از افراد مبتلا به آنفولانزا ممکن است دچار استفراغ و اسهال نیز شوند که این موارد بیشتر در کودکان دیده می شود . گاهی اوقات افراد در شناخت سرماخوردگی یا آنفولانزا مشکل دارند اما تفاوت هایی بین آنها وجود دارد . علائم سرماخوردگی به طور کلی کندتر و آهسته تر ظاهر می شود و شدت آن از علائم آنفولانزا کمتر است. سرماخوردگی به ندرت باعث تب و سردرد می شود.
نحوه تشخیص آنفولانزا به چه صورت است ؟
برای تشخیص دقیق آنفولانزا ، باید حتما به پزشک مراجعه کنید و از مصرف دارو با نظر خود و پیشنهادهای دیگران خودداری کنید پزشک متخصص ابتدا شرح حال پزشکی شما را می گیرد و از علائم شما سوال می کند . همچنین چندین آزمایش برای تشخیص آنفولانزا وجود دارد . پزشک شما داخل بینی یا پشت گلو را سواب می کند ، سپس سواب از نظر ویروس آنفلوانزا آزمایش می شود . برخی از آزمایشات سریع هستند و در مدت زمان 15 – 20 دقیقه نتایج آن آماده می شود . اما این آزمایش ها به اندازه آزمایش های دیگر دقیق نیستند ، در این صورت نتیجه گیری ممکن است یک یا چند ساعت طول بکشد .
نحوه درمان آنفولانزا
برخی از افرادی که به آنفولانزا مبتلا شده اند ، بدون مراجعه به پزشک و به صورت خود به خود بهبود پیدا می کنند اما برخی دیگر دارای علائم شدید تر همراه با درد است که باید حتما به پزشک مراجعه کنند . افرادی که موارد خفیف آنفولانزا را دارند باید در خانه بمانند و از تماس با افراد دیگر به جز مراقبت های پزشکی خودداری کنند .
اما اگر علائم آنفولانزا دارید و در یک گروه پرخطر هستید یا بسیار بیمار هستید یا نگران وضعیت خود هستید ، با پزشک خود تماس بگیرید . برای درمان آنفولانزا ممکن است به داروی ضد ویروسی نیاز داشته باشید . ضد ویروس ها می توانند بیماری را تسکین دهند و مدت بیماری شما را کوتاه کنند . آنها همچنین می توانند از عوارض جدی آنفولانزا جلوگیری کنند. در صورت شروع مصرف آنها در عرض 2 روز پس از بیمار شدن ، آنها معمولاً بهترین عملکرد را دارند. همچنین بهتر است بدانید که نباید برای کاهش علائم و درد خود از انواع مسکن ها به صورت خودسرانه استفاده کنید و باید مصرف داروهایتان نیز زیر نظر دستور پزشک باشد .
نحوه پیشگیری آنفولانزا
بهترین راه پیشگیری از آنفولانزا ، تزریق واکسن است که به صورت هر ساله باید مصرف شود . اما داشتن عادت های بهداشتی خوب نیز مهم است ، مانند پوشاندن دهان با بازو هنگام سرفه و شستن مرتب دست ها می تواند به پیشگیری از آن کمک کند. این می تواند به جلوگیری از شیوع میکروب ها و جلوگیری از آنفولانزا کمک کند.
– آزمایشات آنفولانزا
تعدادی آزمایش برای شناسایی ویروس های آنفلوانزا در نمونه های دستگاه تنفسی وجود دارد. رایج ترین آنها ( آزمایش های تشخیص سریع آنفولانزا ) (RIDT) نامیده می شود. RIDT قسمتهایی از ویروس (آنتی ژن ها) را تحریک می کند که پاسخ ایمنی را تحریک می کنند. این آزمایشات تقریباً طی 10-15 دقیقه نتیجه می دهند. با این حال ، آنها به اندازه سایر آزمایشات غربالگری آنفلوانزا دقیق نیستند. بنابراین حتی اگر نتیجه این آزمایش سریع منفی باشد ، باز هم ممکن است شما مبتلا به آنفولانزا باشید .
آزمایش های دیگری به نام ( آزمایش های تشخیص سریع مولکولی ) وجود دارد ، که ماده ژنتیکی ویروس ها را تشخیص می دهد. سنجش های سریع مولکولی می تواند در مدت زمان 15-20 دقیقه نتیجه بدهد و بسیار دقیق تر از RIDT است.
علاوه بر آزمایش های سریع ، آزمایش های دقیق و حساس دیگری نیز وجود دارد که باید در آزمایشگاه های تخصصی مانند آزمایش هایی که در بیمارستان ها یا آزمایشگاه های بهداشت عمومی دولتی انجام می شوند ، انجام شود.
همه این آزمایشات به یک پزشک ، نیاز دارد تا داخل بینی یا پشت گلو را سواب کند و سپس سواب را برای آزمایش ارسال کند. نتایج ممکن است یک ساعت یا بیشتر طول بکشد. مانند مواردی که در بیمارستان ها یا آزمایشگاه های بهداشت عمومی دولتی یافت می شوند.
علائم هشدار دهنده اضطراری آنفلوانزا
افرادی که این علائم هشدار دهنده را تجربه می کنند باید فوراً به مراقبت های پزشکی مراجعه کنند.
– علائم در کودکان
- تنفس سریع یا مشکل تنفس
- تغییر رنگ لب و صورت به رنگ کبود
- قفسه دنده هنگام تنفس منبسط می شود .
- درد قفسه سینه
- درد شدید عضلانی (کودک از راه رفتن امتناع می کند)
- کمبود آب بدن (به مدت 8 ساعت ادرار نمی کند ، دهان خشک است و هنگام گریه اشکی وجود ندارد)
- از دست دادن هوشیاری
- تشنج
- تب بالاتر از 104 درجه فارنهایت
- برای کودکان زیر 12 هفته ، هرگونه تب
- تب یا سرفه ای که بهبود می یابد اما عود می کند یا بدتر می شود
- بدتر شدن شرایط مزمن
– علائم در بزرگسالان
- دشواری در تنفس یا تنگی نفس
- درد یا فشار مداوم در قفسه سینه یا شکم
- سرگیجه مداوم ، گیجی ، مشکل بیدار شدن از خواب
- تشنج
- نداشتن ادرار
- درد شدید عضلانی
- ضعف یا بی ثباتی شدید
- تب یا سرفه ای که بهبود می یابد اما عود می کند یا بدتر می شود .
- بدتر شدن شرایط مزمن
این موارد همه عوارض را شامل نمی شوند. در صورت داشتن سایر علائم جدی و نگران کننده باید حتما به پزشک مراجعه کنید .
عوارض جانبی آنفولانزا
برخی از افراد مبتلا به آنفولانزا می توانند دچار عوارضی شوند. برخی از آنها می توانند جدی یا حتی تهدید کننده زندگی باشند. این شامل:
- برونشیت
- عفونت گوش ( گوش درد )
- سینوزیت
- ذات الریه
- التهاب قلب (میوکاردیت) ، مغز ( انسفالیت ) یا بافت های عضلانی ( میوزیت ، رابدومیولیز)
آنفولانزا همچنین می تواند مشکلات مزمن سلامتی را بدتر کند. به عنوان مثال ، افراد مبتلا به آسم در حالی که به آنفولانزا مبتلا هستند ، می توانند حملات آسم داشته باشند .
درمان های خانگی آنفولانزا
– عسل
برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا یکی از بهترین درمان ها ، مصرف عسل است .عسل خاصیت آنتی میکروبیال دارد. خاصیتی که با برخی باکتری ها و ویروس ها مقابله میکند. تحقیقات نشان داده است که عسل می تواند در تسکین سرفه در کودکان بالای یکسال موثر باشد . کودکان زیر یکسال نباید از عسل استفاده کنند. این کار، ریسک ابتلا به بوتولیسم در نوزادان را افزایش میدهد.
– ویتامین D
ویتامین D میتواند مکمل مفیدی برای پیشگیری و یا کاهش علائم مربوط به سرما خوردگی باشد. تحقیقات، به ارتباط چشم گیری بین مکمل D3 و کاهش میزان ابتلا به سرماخوردگی در میان دانشجویان پی بردهاند . اگر در آب و هوای سرد زندگی میکنید بهتر است در طول زمستان ، که پوستتان کمتر در معرض آفتاب قرار دارد، از مکمل ویتامین D استفاده کنید .
– ویتامین C
مصرف ویتامین C برای سلامتی و تقویت سیستم ایمنی بدن تاثیر فوق العاده ای دارد . بسیاری از افراد بر این باورند که ویتامین C به کاهش بروز سرما خوردگی کمک میکند. اگرچه هیچ مدرک علمی وجود ندارد که نشان دهد مصرف این ویتامین از سرما خوردگی پیشگیری میکند یا علائم آن را کاهش میدهد، اما محققان پیشنهاد کرده اند که مصرف منظم ویتامین C در روند بهبودی بی تاثیر نیست. می توانید از نوشیدنی هایی همراه با لیمو و عسل استفاده کنید تا علائم بیماری کاهش یابد .
– انواع نوشیدنی ها
در دوران سرماخوردگی و آنفولانزا باید مایعات زیاد بنوشید . بسیاری از نوشیدنی ها در دوران سرماخوردگی و ابتلا به آنفولانزا می توانند از کم شدن آب بدن جلوگیری و به هیدراته نگهداشتن آن کمک کنند . شربت آب لیمو ، دمنوش های گیاهی و چای های میوه ای برای بهبود سرماخوردگی بسیار موثرند. چای های گیاهی مانند مریم گلی ، زنجبیل ، لیمو ، بابونه و چای سبز می توانند به رفع مشکلات گلو و آب ریزش بینی کمک کنند و در عوض بهتر است از نوشیدن شربت های شیرین خودداری کنید .